x

melayu

Kopi Cuba yang berkuali tinggi memang sukar ditandingi – baca sini dan bersama-sama menyertai Revolusi Kopi!

Selama hampir dua abad , Cuba terkenal di seluruh dunia dengan menghasilkan berbagai jenis kopi yang terbagus. Kini dunia sudah terlupa mengenai ini – satu tragedi yang sukar dipulihkan. Dengan kerjasama dari tempatan, kini kami berusaha untuk membekalkan petani-petani kopi di gunung Cuba dengan alat-alat yang boleh membantu mereka untuk memulihkan pertanaman kopi and kembalikan kecermelangan yang lepas.

Bagaimana menghasilkan kopi yang istimewa? Rahsia ialah di gunung-ganang Cuba yang berkembang, tambahan lagi persekitaran yang disejukkan perlahan-lahan oleh bayu Caribbean. Tanah yang kaya, liat dan subur serta pokok kopi tidak ditanam dalam barisan seperti in ladang-ladang kopi biasa. Sebaliknya, mereka dilindungi oleh pokok-pokok asli dalam persekitaran semula jadi. Ini adalah salah satu sebab bagi penghasilan kopi yang terbaik di dunia.

Petani di gunung Cuba yang dikenali sebagai ‘ campesinos’ sudah menanam kopi lebih daripada 200 tahun. Pengetahuan mereka dibawah dari generasi ke generasi. Mereka menjaga pokok kopi muda setiap hari selama tiga tahun sehingga buah buat pertama kali. Bila buah sudah cukup masak, mereka mengkutip kopi biji masak “cherries” dengan tangan untuk memastikan biji kopi dalam keadaan sempurna.

Kopi jenis ini terlalu istimewa untuk dipanggang dalam kuantiti besar. Sebaliknya, ia dipanggang dalam kelompok kecil dan dihantar mengikut permintaan. Kopi panggang akan hilang kesegarannya perlahan-lahan dan mana-mana cara pembungkusan pun tidak boleh menghalang kehilangan kesegarannya.

Oleh itu, bila anda dapat kopi Alma de Cuba , ia sudah dipanggang untuk anda.

Anda boleh memilih 250g tin dalam biji kopi atau serbuk kopi , satu kilo beg dalam biji kopi atau tin persembahan dengan buah kopi yang boleh digunakan dalam mesin jenis Nespresso. Anda juga boleh membeli kopi Alma de Cuba sebagai hadiah untuk kawan-kawan atau pesanan baru yang dihantar ke rumah setaip bulan.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut.